Muladhara-Chakra Radacină

images-2200534945-001

Muladhara inseamna “radacina de la baza” in sanscrita. Simbolistica rasariteana o reprezinta ca o floare de lotus cu patru petale, de culoare rosu intens. Petalele chakrei Muladhra se pot percepe ca mici vartejuri care se rotesc cu viteza foarte mare. Ele sunt in stransa legatura cu temperamentul Omului.

Simbolistica hindusa reprezinta chakra cu un patrat galben incadrat de cele patru petale, care reprezinta pamantul pozitionat stabil intre cele patru directii cardinale. Din patrat emana sase sageti , la cele patru colturi si in plan vertical din mijlocul patratului, care reprezinta caile pe care putem calatori pe drumul vietii, altele decat directiile geografice.

Zeitatea Ganesha manifestat intr-un elefant cu 7 trompe este animalul sacru asociat acestei chakre, care simbolizeaza mineralele necesare sustinerii vietii fizice. Deasupra elefantului se reprezinta un triunghi rosu cu varful in jos, reprezentare pentru aspectul feminin al creatiei. Interiorul triunghiului adaposteste un falus cu un sarpe incolacit in jurul sau. Acesta reprezinta energia nemanifestata “Kundalini” – in traditia sanscrita = cel infasurat – , a Sfantului Duh – in traditia crestina. Deasupra falusului se gaseste o luna noua, simbolizand Sursa Divina a energiilor de manifestare.

Traditia yoga considera ca sediul vitalitatii, Muladhara, este un centru din osul sacru unde are o iesire spre Muladhara chakra, la randul ei amplasata la extremitatea coccisului si care radiaza in jos, in conexiune cu Pamantul. Acest centru distinct contine Energia Primordiala, denumit “sarpele Kundalini”. Doctrina hindusa considera ca atunci cand o persoana si-a desavarsit pregatirea pe toate planurile, campul “sarpe” se trezeste si urca, trecand prin toate chakrele, pana la centrul crestetului, determinand iluminarea si intelegerea absoluta. Culoarea dominanta a radiatiilor emise din chakra bazei este rosie.

Centrul energetic bazal constituie sediul energiei fizice si al vitalitatii. Controleaza simtul mirosului si are menirea de a genera vointa si forta. Astrologia ezoterica ii asociaza planetei Marte. Partea inferioara a corpului este influentata de acest centru, anume picioarele, oasele, intestinul gros, coloana vertebrala si sistemul nervos. Glandele endocrine aferente centrului bazal sunt gonadele, dar in mod diferit la femei si barbati. Are o influenta mai mare asupra testiculelor, in timp ce Swadisthana, centrul sacral, exercita o influenta mai mare asupra ovarelor la femei. Acesti centri sunt direct legati de sexualitate si de componenta Zong Qi a biocampurilor.

Atunci cand Muladhara functioneaza la parametrii normali, genereaza vointa ferma a unei persoane si capacitatea ei de a trai in planul fizic, plin de vitalitate si energie. Persoanele cu centrul bazal sanatos vor depasi orice necazuri sau obstacole, considerand viata ca pe o aventura fascinanta care merita traita, o joaca sau un vis devenit realitate.

Blocarea acestui centru determina scaderea vitalitatii persoanei in cauza, care abia este in stare sa isi indeplineasca obligatiile cotidiene, preocupata mai mult cu supavietuirea. Oamenii cu disfunctii de Muladhara sunt abatuti, depresivi, lipsiti de bucuriile vietii. Fiind invecinata cu Swadisthana, determina si tulburari de sexualitate ca frigiditatea, impotenta si sterilitatea. Organele excretoare sunt de asemenea afectate in cazul disfunctiilor centrului bazal: afectiuni tipice sunt boli ale vezicii urinare, cistite, boli ale prostatei, hemoroizi inflamati iar in cazurile grave afectiuni cronice ale colonului.

Corpul fizic si energia ancestrala ZongQi sunt structurile subtile asociate Muladharei. Elementul asociat chakrei Muladhara este Pamantul. Simtul caracteristic cantrului bazal este mirosul. Mantra asociata chakrei Muladhara este LAM.

Publicat de

Radu Dragan

Dumnezeu e întotdeauna în noi, trebuie doar să îl lăsăm să se manifeste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s