Ajna sau chakra frontala

Denumirea “Ajna” inseamna “porunca”, numita astfel pentru ca este centrul energetic care primeste comenzile de la Sinele Superior – in acceptiunea lui Freud – si le coreleaza cu subconstientul si cu supraconstientul individului. Traditia hindusa o reprezinta cu doua petale, proiectate in centrul fruntii, deasupra sprancenelor. Cele doua petale simbolizeaza functionarea distincta a celor doua emisfere cerebrale: stanga logico-rationala si dreapta imaginativ-figurativa sau intuitiva. Iconografia hindusa o figureaza simbolic printr-un cerc flancat de cele doua petale, cu un triunghi auriu circumscris, cu varful in jos; alte variante ii includ o fereastra de lumina. Astrologia esoterica ii atribuie guvernarea din partea planetei Uranus. Ajna Chakra este corelata calitatilor spirituale de devotament si idealism.

Glanda endocrina asociata chakrei frontale este hipofiza iar incrucisarile nervilor in chiasma optica si in decusatia piramidala reprezinta proiectiile chakrei Ajna in sistemul nervos.

Centru energetic al fruntii este locul de intalnire al celor doua curente principale Ida – Yin, stanga, feminin si Pingala – Yang, dreapta, masculin, care se contopesc, determinand iesirea din polaritate si intrarea in armonia unitara Tao, corespunzator trezirii spirituale. Dincolo de Ajna, in cele doua emisfere cerebrale se proiecteaza – in stanga, subconstientul – asa cum este definit de Sigmund Freud si – in dreapta, supraconstientul sau constientul colectiv – asa cum este definit de Carl Gustav Jung. In interpretarea lui Nirmala Srivastava Devi, cele doua proiectii determina Egoul -stanga si Superegoul -dreapta. Echilibrul celor doua proiectii ale constientului permite manifestarea armonica a constientului in starea de trezie, adica a perceptiei timpului prezent. Din aceste motive, meditatia foloseste adesea chakra fruntii drept centru de concentrare a atentiei.

Trezirea chakrei Ajna activeaza puterile spirituale “siddhi”, in lumea apuseana denumite perceptii extrasenzoriale – clarviziunea=capacitatea de a percepe lucrurile invizibile cu ochii fizici, clarauzul=capacitatea de a percepe sunetele inaudibile cu urechile fizice, cat si telepatia=capacitatea de a comunica cu ajutorul gandurilor. Activarea centrului frontal implica sporirea inteligentei, cresterea capacitatii de memorare, intensificarea vointei, capacitatea de concentrare a gandurilor si de focalizare a simturilor cat si amplificarea capacitatii de vizualizare. “Atunci cand Ajna se afla in stare de trezire completa, ne aflam in Legea Gratiei Divine, depasindu-ne destinul sau karma.” – conform conceptiilor din mistica crestina.

La nivel fizic, Ajna este corelata cu ochii, urechile, nasul si creierul. Functionarea dizarmonica a acestei chakre determina tulburari ale facultatilor mintale si ale conduitei, de exemplu epuizare, iritabilitate, confuzie si rigiditate in gandire – prejudecati. Disfunctia chakrei Ajna mai este asociata cu afectiuni la nivelul capului: insomnie, sinuzita, nevroze, migrene, distress mental, alergii la polen sau la fan, dar si afectiuni oculare in cazurile de perturbare grava.

Cand insa Ajna functioneaza in parametri normali, aceasta se reflecta in chakrele secundare ale capului, ceea ce duce la aparitia unor efecte biofotonice de emisie la organele senzoriale si de comunicare de la cap, determinate de gura, astfel:

Cand gura este deschisa, emisfera ochilor se amplifica;

Cand gura este inchisa, emisia ochilor predomina asupra emisiei urechilor;

Cand gura si ochii sunt inchisi, se amplifica emisia urechilor.

De altminteri, principiul lui Fermat al parcursului ambivalent al undelor luminoase – electromagnetice, permite ca aceste organe sa nu fie numai receptori, ci si emitatori.

Corpul luminic – budhic sau christic si armonia Tao sunt structurile asociate chakrei fruntii. Chakra Ajna nu are element asociat, ci corespunde la Sfantul Duh – Spiritul Lumii. Simtul caracteristic centrului din frunte este vazul. Mantra acestui centru energetic este OM – AUM.chakra-ajna-series-2011-dirk-czarnota A06-Ajna Chakra

Publicat de

Radu Dragan

Dumnezeu e întotdeauna în noi, trebuie doar să îl lăsăm să se manifeste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s