Manipura -Nabhi- sau chakra plexului solar

manipura 2 manipura 5

Denumirea “Manipura” inseamna “plin cu giuvaeruri” sau “orasul bijuteriilor” si este atribuita functiei principale a chakrei de a fi focarul cadurii corporale, asemenea unui soare de aur. Nabhi inseamna buric in limba hindusa, este denumirea popuara.

Proiectia chakrei Manipura este localizata intre cea de-a 12-a vertebra toracica si prima vertebra lombara. Traditia hindusa o reprezinta sub forma unui lotus cu zece petale, galben stralucitor. In versiunile mai elaborate, centrul sau gazduieste un triunghi asezat cu varful in jos, cu cate o prelungire in forma de “T” pe fiecare dintre laturi. Animalul sacru al acestei chakre este berbecul, simbolul liderului de grup – turma.

Manipura este centrul corpului emotional, care determina personalitatea si conduita – atat cea fizica cat si cea sociala. Chakrei lombare ii revine acest rol intrucat este centrul in care prana, respectiv vitalitatea telurica yin, care urca, se intalneste cu apana, adica vitalitatea celesta yang, care se propaga de sus in jos, generand energia necesara sustinerii vietii. Centrul Manipura se activeaza atunci cand se reunesc fluxurile energetice disociate.

Centrul solar este guvernat de Soare si are calitatea de a emana inteligenta activa, respectiv inteligenta colectiva. Pe taramul astral – corespunzator corpului emotional, acest centru gestioneaza dorintele, emotiile si sentimentele. La nivel fizic, centrul Nabhi este implicat in special in procesele de digestie, de absorbtie a nutrientilor, de transport si de transformare a acestora.

Glanda endocrina asociata Manipurei este pancreasul iar plexul nervos aferent este plexul solar. Procesele si organele gestionate de aceasta chakra sunt: respiratia, digestia, detoxifierea, miscarile diafragmei, respectiv stomacul, duodenul, vezica biliara si ficatul.

Atunci cand aceasta chakra nu functioneaza corect, apar predispozitii spre modificari bruste ale starii psihice, tendinta de teribilism, bravura si sfidare alternate brusc cu depresii, introvertire, letargie – functie de temperamentul persoanei. Cei cu disfunctii la nivelul Manipurei manifesta adesea obiceiuri alimentare deviante – anorexie, bulimie -, sufera frecvent de indigestii si colici abdominale. Cazurile grave degenereaza in ulcer, diabet, ciroze, adesea insotite de angoase si manii.

Perturbarea cronicizata a acestei chakre poate cauza afectiuni de instabilitate nervoasa – nevroze, psihoze, sindrom maniaco-depresiv, dar si cancer, atunci cand energiile din centrul superior, cel al inimii, nu pot fi manifestate in taramul fizic. Centrul solar asigura legatura dintre chakra inimii – Anahata – si chakra sacrala. Odata cu obturarea acestei legaturi, iubirea si dragostea se disociaza de sexualitate, generand deviante in activitatea sexuala. La nivel comportamental, disfunctia Manipurei determina lipsa de curaj a oamenilor afectati, neincrederea in fortele proprii, sentimentele de frustrare, insingurare si expulzare din societate – “nimeni nu ma vrea” sau “nu vreau sa stiu de nimeni si de nimic”.

Pe de alta parte functionarea fireasca a chakrei Manipura determina la subiecti sentimentul implinirii, multumirea de sine si sentimentul de apartenenta si siguranta sociala, dublate de o viata emotionala profunda si complexa. Nabhi – buricul – determina astfel relatiile sufletesti intre indivizii legati in relatii de simpatie, de apartenenta, de prietenie si culminand in cele de afectiune profunda, astfel incat intre plexurile lor solare se stabilesc cordoane de legatura in campuri – denumite stringuri in traditia anglo-saxona.

Cu cat relatiile se intaresc, cu atat legaturile din campurile aferente devin mai solide. Incheierea relatiei determina destramarea lenta a legaturilor. “Stringuri” caracteristice se formeaza intre soti, parinti si copii, intre frati, intre bunici si nepoti, intre ceilalti membrii ai familiei, intre colegii de banca la scoala, intre colegii de la locurile de munca, intre membrii unor asociatii din societatea civila, etc.

Corpul emotional si energia de nutritie IongQi sunt structurile asociate chakrei sacrale. Chakra Manipura este asociata cu elementul Foc – traditia hindusa. Simtul caracteristic centrului sacral este cel tactil – simtul termic. Mantra acestui centru energetic este RAM.

Publicat de

Radu Dragan

Dumnezeu e întotdeauna în noi, trebuie doar să îl lăsăm să se manifeste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s