Swadisthana sau chakra sacrala

In sanscrita, Swadisthana inseamna “locuinta proprie” sau “inchisa in sine”, iar chakra este proiectata la jumatatea distantei dintre ombilic si pubis. Simbolul asociat este un lotus cu 6 petale, de culoare portocalie. Traditia hindusa reprezinta o semiluna in mijlocul petalelor iar aceasta contine un crocodil – animalul sacru asociat. Semiluna corespunde receptivitatii feminine. Pentru ca gestioneaza fluxul fluidelor in corp, este asociata cu elementul Apa.

In astrologia esoterica, centrul energetic sacral este sub influenta Lunii iar calitatile aferente Swadisthanei sunt Inteligenta si Dragostea. Frecventa radiantei sale este mai inalta decat cea a primei chakre, fiind prima armonica a acesteia. Astfel, in ordinea puterii, cea mai puternica este forta vitala a centrului bazal, urmata de energia sexuala a centrului sacral. Swadisthana dispune de o legatura directa cu Vishuddha – centrul gatului. De aceea in practicile tantrice se urmareste “sublimarea energiilor”, proces in care energia sexuala este rafinata si transferata in centrul gatului, unde este folosita la creativitate, comunicare si intretinerea activitatilor spirituale -ShenQi. Disfunctiile centrului sacral determina stari emotive de anxietate, teama si fobii. Functionarea in parametrii normali genereaza increderea in sine si siguranta in conduita.

Glandele si organele gestionate de Swadisthana sunt pielea, organele de reproducere – mai ales cele feminine, rinichii, vezica urinara,sistemul circulator si sistemul limfatic. Plexul nervos asociat este plexul sacral iar glandele endocrine asociate sunt suprarenalele.

Disfunctiile sexuale sunt legate de blocarea acestui centru energetic. In cazurile grave poate provoca incapacitatea femeii de a atinge orgasmul in timpul actului sexual. La barbati, disfunctia grava determina prin ejaculare precoce, erectie perturbata sau impotenta. Rolul centrului sacral la gestionarea lichidelor, coroborat cu dereglarile functionale asociate determina afectiuni ale rinichilor si ale vezicii urinare – infectii urinare si incontinenta urinara -, tulburari ale sistemului circulator, afectiuni ale aparatului sexual – la barbati tulburari in producerea lichidelor seminale; la femei tulburari de menstruatie, infectii vaginale si chisturi, sterilitate si in cazurile mai grave degenerate in sindromul Cushing, avand maladii asociate ca hipertensiune, diabet, obezitate, rotunjirea fetei, osteoporoza etc.

Fiind legata direct de meridianul Intestinului Gros si de meridianul svadhisthana 2 images-3Trei Focare, functia defectuoasa a chakrei sacrale mai este asociata cu tulburarile acestor meridiane si organelor guvernate de acestea, manifestate ca si probleme de digestie si implicit de metabolism – deficit de asimilare sau catabolism exacerbat, termoreglare slaba etc.

Pe de alta parte, cand centrul sacral Swadisthana functioneaza la deplinul sau potential, acesta elibereaza intuitia si puterile psihice – vointa, hotararea, comunicarea nonverbala. Fiind asociat corpului eteric si sexualitatii, aceasta nu intra in activitate decat la pubertate, cand trezeste si amplifica energiile sexuale, intensifica constienta fata de stimuli externi, determinand “fitele” si “toanele” copiilor aflati in faza de pubertate si elibereaza circulatia fluxurilor cu energiile de reproducere YuanQi.

Corpul eteric si energia de reproducere YuanQi sunt structurile asociate chakrei sacrale. Chakra Swadisthana este asociata cu elementul Apa. Simtul caracteristic centrului sacral este gustul. Mantra acestui centru energetic este VAM.

Publicat de

Radu Dragan

Dumnezeu e întotdeauna în noi, trebuie doar să îl lăsăm să se manifeste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s