Univers,Multivers, Eternitate

Toti marii ganditori ai omenirii, filosofi, fizicieni, cercetatori au incercat sa formuleze ipoteze care sa explice existenta noastra si REALITATEA. Acestea sunt doar cateva perspective care , indiferent ca exprima sau nu ADEVARUL, ne pot cu siguranta oferi o perspectiva cu mult largita asupra existentei noastre.

1. Solipsism

Din DEX Online: “Conceptie, doctrina potrivit careia singura realitate ar fi eul, constiinta individuala, intreaga lume exterioara existand numai in aceasta constiinta. – Din fr. solipsisme”.

Enciclopedia Britanica explica astfel – Solipsismul este o forma de idealism subiectiv care neaga faptul ca mintea umana ar avea orice baza pentru notiunea de a exista, in afara de ea insasi. F.H. Bradley, idealist britanic, autorul cartii “Appearance and Reality” (1897), a caracterizat perspectiva solipsistica astfel:

„Nu pot sa transced experienta, iar experienta este de fapt experienta MEA. De aici rezulta ca nimic in afara de mine insumi nu exista; din aceasta cauza, experienta este starea sinelui”.

Solipsismul este prezentat ca o solutie care explica cunoasterea umana cu privire la lumea externa, si in general, teoria este privita ca o „reducere la absurd”.Nimic nu exista in afara perceptiilor noastre, ne spune aceasta teorie.

Si.. de ce nu, poate fi adevarat. Oamenii care au luat anumite droguri ca LSD, de exemplu, povestesc ca in acele momente au impresia ca pot atinge cele mai convingatoare halucinatii. Pentru noi, aceasta nu este o realitate, pentru experienta lor insa, visul devine realitate, tangibil.

Visurile in general stimuleaza senzatii si, pana la urma, ceea ce traim ca real este ceea ce ne spun diferitele parti ale creierului care sunt activate.

2. Platon si viziunea sa asupra lumii

Platon este cel mai cunoscut filosof in istoria umanitatii. Potrivit viziunii sale asupra lumii, in afara realitatii noastre perceptibile se asterne o lume a formelor „perfecte”. Tot ceea ce vedem este doar o umbra, o imitatie a felului cum de fapt lucrurile sunt cu adevarat. El spunea ca doar studiind filosofia putem sa avem cat de cat o sclipire a acestei realitati ascunse – incercarea de a descoperi formele perfecte, o lume ce noi in mod obisnuit nu o putem percepe.

Platon mai credea ca totul este format dintr-o singura substanta – diamntele, un animal, un copac, toate sunt formate din “acelasi material”, dar acestea se prezinta sub diferite forme. Stiinta contemporana ii da dreptate lui Platon… prin descoperirea atomilor si moleculelor.

3. Prezentismul

Ne-am obisnuit sa privim timpul ca pe o diviziune: trecut, prezent si viitor.

Prezentismul argumenteaza ca trecutul si viitorul sunt concepte imaginate, cand de fapt doar prezentul este real. Cu alte cuvinte, totul inceteaza sa mai existe in momentul cand deja devine trecut. Viitorul este de asemenea doar imaginatie, pentru ca timpul nu poate sa existe inainte si dupa ce s-a intamplat, dupa cum spune si Sfantul Augustin.

Wikipedia: Augustin este unul din cei mai influenti ganditori, poate cel mai influent dintre toti, mai ales daca tinem seama de faptul ca inclusiv platonismul a influentat gandirea medievala prin intermediul lui Augustin. El ramane o autoritate mai mult de o mie de ani după moartea sa, influentand, de exemplu, gandirea lui Descartes.

Inlocuieaste conceptia timpului ciclic cu aceea a timpului istoric, linear; istoria este “tamaduitoare” in sensul de drum catre bine. Invatatura autentica este posibila numai prin iluminare.

Omul se poate indoi de multe dar nu si de certitudinea existentei sale. (perspectiva premerge rationalismul cartezian).

4. Eternalism

Este filosofia opusa prezentismului. Este o teorie filosofica care spune ca timpul este multi-fatetat, pe mai multe layere si ca el poate fi compresat. Toate formele timpului exista simultan si in acelasi timp reale, considera aceasta teorie, doar ca masurarea sa depinde de observator. Ceea ce el vede depinde de perspectiva din care el priveste.

Adeptii contemporani ai teoriei argumenteaza aceasta perspectiva prin intermediul teoriei relativitatii, care ii da timpului o ontologie similara cu cea a spatiului.

 5.Teoria Multiversului

Este una dintre cele mai vehiculate teorii in ultima perioada. Cu totii am auzit despre universuri paralele. Potrivit acestei perspective, ar exista lumi similare cu a noastra, cu mici (sau uneori mari) schimbari sau diferente. Potrivit acestei teorii, ar putea exista o infinitate de realitati alternative!

Wikipedia: Multiversul este o multime ipotetica de mai multe universuri posibile (inclusiv universul in care ne aflam) care impreuna cuprind tot ceea ce exista si poate exista: totalitatea spatiului, a timpului, materiei si a energiei, precum si constantele fizice si legile care-l descriu.

Multi cercetatori cred ca multiversul este doar o pista falsa pentru fizica. Criticii multiversului sustin ca acesta este pur si simplu mult prea convenabil pentru a explica lucrurile pe care nu le intelegem – Teoria Big Bang-ului nu ne spune nimic despre ce anume a determinat extinderea rapida a universului sau ce s-a intamplat inainte de explozie. Raspunsurile la aceste intrebari le-ar putea da teoria multiversului. Diverse universuri dintr-un multivers sunt numite uneori “universuri paralele”.

6. Realismul fictional

Aceasta este una dintre cele mai fascinante laturi ale teoriei multiversului. Aceasta perspectiva spune ca,avand un infinit numar de universuri, orice poate fi exista undeva! Asa incat orice ne-am putea inchipui poate fi real intr-un univers alternativ, unul in care toate se aranjeaza in asa fel incat acea realitate sa fie posibila.

7. Fenomenalismul

Filosofii fenomenalisti considera ca obiectele exista ca fenomene ale constiintei noastre si ca nu este existenta in afara perceptiei.

John Stuart Mill a initiat o teorie ce este considerata a fi o perspectiva fenomenalista clasica. Mult mia aproape de timpurile noastre insa, Roderick Firth a adus in discutie relativitatea perceptiei: de exemplu, un perete alb va arata alb in lumina alba si rosu in lumina rosie.

8. Marea Glaciatiune

Marea Glaciatiune este teoria conform careia, universul se indreapta catre o stare finala. Universul ar avea o cantitate limitata de energie. Potrivit acestei teorii, atunci cand energia in final se sfarseste, Universul se va dizolva intr-o stare de inghetare. Potrivit acestei teorii, miscarea particulelor se va incetini la un moment dat si astfel nu vor mai produce energie, ceea ce insema ca intr-o buna zi, totul se va opri…

Sursa Garbo.ro

Reclamă

Publicat de

Radu Dragan

Dumnezeu e întotdeauna în noi, trebuie doar să îl lăsăm să se manifeste.

Un gând despre „Univers,Multivers, Eternitate”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s