Legendele ouălor roșii la noi și la alte popoare

Simbolistica ouălor de paști a început să se piardă în negura vremurilor din motive binecunoscute de fiecare.

Rândurile de mai jos încearcă să readucă în prezent unele legende ale noastre și ale altor culturi despre semnificația ouălor roșii

care le vopsim de Paște .Acum ne vom aduce aminte și de ce facem asta.

Una dintre cele mai populare legende spune că Maica Domnului a venit să-și plângă fiul iubit care fusese răstignit și a adus un cos cu ouă pentru a-i îndupleca pe cei care îi chinuiau fiul. Aceștia însâ nu au fost impresionați de darul ei și au ras. Îndurerată, Maica Domnului s-a asezat în genunchi în fața crucii pe care era răstignit Isus, a pus coșul cu ouă jos, iar acestea s-au înroșit datorită picăturilor de sânge ce cădeau din rănile lui Isus. Văzând aceasta, Domnul a spus celor care se aflau de față : ,,De acum înainte să faceți și voi ouă roșii… întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut și eu astăzi”.

În Europa Centrală, este cunoscută o alta legendă care spune că Maria Magdalena când a sosit la Roma i-a dat un cadou marelui împarat Tiberius – un ou de culoare roșie – care simboliza sangele lui Isus și bucuria Invierii Mântuitorului. O povestire românească spune că Maria Magdalena ar fi vindecat-o și pe soția împăratului roman de orbire atingându-i ambii ochi bolnavi cu ouăle roșii vopsite pentru a aminti sacrificiul și Invierea lui Isus. O legenda tradițională europeană amintește despre replica evreilor ,,Isus va învia din morți doar atunci când găina va face ouă roșii”. În momentul când Isus a înviat, se spune că toate găinile au făcut ouă roșii și astfel s-a confirmat adevărul acestei credințe creștine. Din acel moment a apărut un obicei ca primul ou pentru Paști să fie de culoare roșie și să fie păstrat până la Paștele din anul urmator.

O alta legendă despre evrei spune că după moartea lui Isus, mari căpetenii și preoți evrei s-au așezat la masa să se veselească, avand printre bucate ciorba de cocos cu oua fierte. Unul dintre meseni amintind despre credința creștinilor că Hristos va invia după moartea sa a stârnit râsete printre mai marii evreilor și i-a făcut să afirme ,,Isus va învia când cocoșul din mâncare va prinde viață și ouăle se vor înroși”. În câteva momente cocoșul a prins viață și i-a stropit cu ciorbă fierbinte pe față, iar ouăle au devenit roșii. De atunci se spune că evreii obisnuiesc să-și radă acea zona a capului unde au fost atunci opăriți și să-și lase părul mai lung la perciuni, unde nu au ajuns picăturile fierbinți.    În tradiția populară se crede în puterea miraculoasă a ouălor de Paști: că ar proteja animalele de boli și spirite rele, că ar vindeca bolile oamenilor și că îi apără de toate relele.              Tradiția spune că toți creștinii trebuie să meargă la biserică în seara de Inviere, să participe la slujbă si să ia lumină. Dimineata, cănd se întorc de la slujbă, membrii familiei se vor spala pe față cu apa în care a stat un ou roșu și un bănut de argint, apoi vor manca întâi ouă și pască sfințită și abia după aceea restul bucatelor. Cel mai vârstnic din familie va ciocni primul ou cu vârful ascuțit spre alt ou care este ținut de un alt membru al familiei și va rosti urarea ,,Hristos a Inviat”, iar răspunsul ce-l va primi va fi ,,Adevărat a Inviat”.

În satele din Bucovina, ouăle de Paști erau vopsite doar în roșu și erau numite ,,merișoare”. Cu timpul obiceiul s-a mai schimbat și astăzi ele sunt vopsite și în verde, galben sau albastru. Cu ani în urma, pe vremea bunicilor se obișnuia că ouale de Paști să fie înroșite cu suc de sfecla crudă, cu ceapă roșie pusă la fiert, sau cu plante lăsate la macerat în ziua de Duminica Floriilor.

Semnificația ouălor de Paști la alte popoare:

În Babilon oul era un simbol sacru, în mitologia babilonienilor există credința că zeița Astarte și-a făcut apariția într-un ou enorm care a căzut din cer în fluviul Eufrat.

În Egiptul Antic, o legendă spune că soarele a apărut pe lume dintr-un ou.

Druizii au făcut din ouă emblema lor sacră.

Străvechii perși considerau că luna, soarele și pământul au apărut în noaptea haosului din ou.

Brahma apărea în mitologia indusă că fiind creatorul bolții cerești din coaja unui ou și al pământului din conținutul acestuia.

La evrei, de Paște oul este așezat pe o tava specială și semnifică pierderea și sacrificiul.

Chinezii obișnuiesc să dăruiască ouă roșii la o lună după nașterea unui copil, cu ocazia unei ,,petreceri a oului”.

La creștini, ouăle roșii simbolizează stânca care a închis mormântul lui Isus, precum și Invierea prilejuită de înlăturarea stâncii de către îngerul Domnului.

sursa  destepti.ro

Publicat de

Radu Dragan

Dumnezeu e întotdeauna în noi, trebuie doar să îl lăsăm să se manifeste.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s