Voi cei care combateți spiritualitatea …..

Voi toţi cei care atacaţi spiritualitatea, doriţi un mijloc de a-l combate cu succes?

Nimic mai simplu.

Iată-l.

Înlocuiţi-l prin ceva mai bun, găsiţi o soluţie mai înţeleaptă tuturor problemelor rezolvate de ea ; daţi omului o altă certitudine care să-l facă mai fericit; şi înţelegeţi bine valoarea cuvântului „certitudine”, căci omul acceptă drept cert doar ceea ce simte ; a vă mulţumi să spuneţi că nu este aşa, e foarte uşor; dovediţi, nu prin negare, ci prin fapte, că nu este aşa, nu a fost niciodată aşa şi nu poate fi aşa. Dacă nu este aşa, afirmaţi mai ales ceea ce-i poate lua locul; în sfârşit, dovediţi că aceste consecinţe ale spiritualității nu-i fac pe oameni mai buni, şi deci mai fericiţi, prin practicarea celei mai pure morale , morală de care voi faceţi atâta caz, dar pe care o practicaţi atât de puţin.
Când veţi fi făcut toate acestea, veţi avea dreptul să atacaţi. Spiritualitatea este puternică deoarece se sprijină chiar pe temeliile religiei : Dumnezeu, sufletul, pedepsele şi recompensele viitoare; şi mai ales pentru că prezintă pedepsele şi recompensele ca pe nişte consecinţe naturale ale vieţii pământene, astfel încât nimic, în perspectiva oferită de viitor, să nu poată fi tăgăduit de cea mai exigentă judecată.

Voi, a căror doctrină constă în negarea viitorului, ce compensaţie oferiţi suferinţelor de pe pământ? Voi vă sprijiniţi pe necredinţă, spiritualitatea se sprijină pe credinţa în Dumnezeu; în timp ce spiritualitatea invită oamenii la fericire, la speranţă, la adevărata fraternitate, voi oferiţi neantul ca perspectivă, şi egoismul drept consolare.

adaptare după Allan Kardec

Publicat de

Radu Dragan

Dumnezeu e întotdeauna în noi, trebuie doar să îl lăsăm să se manifeste.

3 gânduri despre „Voi cei care combateți spiritualitatea …..”

 1. Cand cei ce vor fi ajuns sa faca din spiritualitate un stil de viata exemplar,vor face dovada de netagaduit ca sunt multi,fericiti,uniti,ca vor actiona la unison precum o echipa bine sudata,ca vor radia a implinire,vor starni foarte probabil in fratii lor adormiti ….dorinta de transformare,evadare din infern;atata timp cat insa acest lucru nu starneste invidia ratacitilor,aruncatu cu eu sunt mai breaz,tu mai nu stiu cum,nu va schimba lumea !

  Apreciază

 2. APROPO:ATI VAZUT VREODATA,PE UNDEVA CA PE LINGA FUMIGENELE CU MICI SI CARNATI,VREO ORGANIZATIE CRESTINA SA DESFASOARE UN REGAL DE LEGUME,FRUCTE LA GRATAR!?SI SA FIE IMBRACATI IN IA ROMANEASCA ASORTATA CU BLUGI,IAR UN COR DE COPII SA CATE CANTECE CRESTINE IN JURUL FOCULUI!?UNDE CREDETI CA S-AR HOLBA MULT PREA MULTII RATACITI?S-AR PUTEA OARE FACE DIN ASTA O PROMOVARE MOKA,SAU COSTA MULT UN CARTOF COPT,NISTE VINETE SAU DOVLEAC COPT !?INTREB SI EU DIN CUNOSTIINTA DE CAUZA !?

  Apreciază

  1. Nici nu veți vedea vreodată .Ține de bunul simț să nu ieși în evidență. Iar de organizatii le creștine ce să mai vorbim . Orice poți să spui că le-a rămas înafară de smerenie și bun simț.Aur ,opulență și mult orgoliu.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s